30 yılı aşan tecrübe
Artvin’in Borçka ilçesinde yaşamaktayız ve Artvin arıcılar birliğine kayıtlı olarak 30 yılı aşkın süredir arıcılık yapan kestane ve çiçek balı üreticisiyiz.
Bal hakkında
Kestane balı kestane çiçeğinden Haziran ayının ilk haftasından başlayıp Temmuz ayının 15’ine kadar süren bir süreçte üretilir, hava durumu ve kestane çiçeğinin bolluğuna göre üretim miktarı değişkenlik gösterir. Rengi koyu renkte olup berrak görünümlüdür. Tadı acımsıdır ve hafif bir yakma hissi uyandırır. Fakat bu yanma hissi birkaç saniye sürer. Sonrasında ağızda tatlı bir lezzet bırakır.
Kestane balının kıvamı ne çok sıvı ne de çok katıdır. Kestane balının bir özelliği de donmamasıdır. Akışkanlığını kesmez. Kestane balının doğal olması çevreye ve üreticiye bağlıdır. Üretimin yerleşim yerinden ve trafikten uzak alanda olması gerekmektedir. Üretici açısından arının bahara giriş döneminde fenni süzme balı alacak üretici arıyı güçlendirme (mevcudunu artırmak) için ballı kek şeker şerbeti takviyesinde bulunulur. Ayrıca zirai arıcılık ilaçları verilerek arı hastalıklardan korunur. Bu süreç hava şartlarına bağlı olarak en son Nisan ayının sonlarına kadar uygulanabilir. Mayıs ayından itibaren dışarıdan hiç bir müdahalede bulunulamaz. Haziran ayı, arının kestane balı alma dönemi, başladığında usluk dediğimiz ikinci kat atılır, arının gücü ve mevcuduna göre üçüncü kat da atılabilir. Bu dönemin sonu olan bal sağımına kadar geçen süreçte de dışarıdan herhangi bir müdahale edilmez.
Gelelim kestane balının neden yoğun olduğuna veya içindeki kestane çiçeği içeriğinin az olmasının sebebine. Öncelikle şunu söylemek isterim; bir balın kestane balı olarak kabul edilmesi için bilimsel olarak belirlenmiş kestane çiçeği yoğunluğu %45’dir. Bize göre ise %60’dır. Orandaki bu değişikliğin ilk sebebi hava koşullarıdır; kestane çiçeği açtıktan sonra havaların yağmurlu gitmesi çiçekteki bal özünü yıkamaktadır (azaltmaktadır). İkinci sebebi ise dışarıdan edilen müdahalelerdir. Bal yapma döneminde dışarıdan arıya şeker şerbeti takviye edilmesidir. Sonuç olarak kestane çiçeği yoğunluğu düşer, arılar tabiatta bulunan diğer çiçeklerden bal alır. Böylelikle balın miktarı artar ve bal daha tatlı olur, soğuklarda ise donma yapar.